✅Бърза доставка от секс магазин Отпуснисе|✅Дискретна опаковка📦 | ✅Безплатна доставка при покупка над 99 лв. 🛍️ |✅Наложен платеж и онлайн плащания |✅Подарък батерии🎁|
✅При поръчки над 100 лв. получавате отстъпка от 5 лв. при разплащане 

  Трихомониаза – симптоми и лечение

  Трихомониаза

  Трихомониаза – симптоми и лечение

  Трихомониазата е сексуално-трансмисивна инфекция. Характерно е, че повишава риска от заразяване с други полово предавани болести като хламидиална инфекция, гонорея, HIV и има връзка с цервикалната канцерогенеза. Характерно за трихомониазата още е, че увеличава риска от постпартални и постоперативни усложнения и безплодие. При жени инфекцията с Trichomonas vaginalis предизвиква симптомен вагинит. При мъжете е характерно да протича безсимптомно, което способства за трансмисията и лесното ѝ разпространение.

  Трихомониазата е полово преносима болест, чийто основен причинител е едноклетъчният протозой Trichomonas vaginalis. Трихомоните са с големина на бели кръвни клетки и притежават камшичета (флагели), с помощта на които се придвижват. Предаването на трихомониазата е изключително по полов път, много рядко е трансферирането при използване на общи тоалетни принадлежности и при много лоша хигиена. Паразитът може да се предаде също и на плода при раждане, при което може да предизвика вагинит, уретрит или респираторни инфекции.

  1. vaginalisможе да бъде открит във влагалището, маточната шийка, големите вестибуларни (Бартолинови) жлези и парауретралните (Скениеви) жлези при жените. Присъствието му във влагалището води до алкализиране на средата и pH над 4,5, което увеличава риска от развитие на други полово преносими болести. Във външна среда трихомоните са изключително неустойчиви. Разрушават се при много високи или ниски температури, под действие на слънчевите лъчи, в киселинна среда.

  Рискът от заразяване с T.vaginalis се повишава при пациентки с множество полови партньори. Честата смяна на половите партньори, сексуални контакти с инфектиран партньор, предходна или настояща сексуално-трансмисивна инфекция, незизползване на кондоми при полов акт, употреба на венозни наркотици.

  От патофизиологична гледна точка паразитът прониква в епителните клетки на лигавиците на гениталния тракт и отделя цитотоксични субстанции. Свързвайки се с плазмени протеини на гостоприемника, избягва разпознаването му от алтернативния път на комплемента. Повишава се продукцията на полиморфонуклеарни левкоцити в резултат на продукцията хемотаксични цитокини от паразита.

  Трихомониаза – симптоми и лечение

  Симптоматично 
  трихомониазата се проявява след инкубационен период от 4-28 дни. Инфекцията при жените може да протече в три форми: остра, хронична и асимптоматична. Характерно за острата форма е, че протича с поява на жълто-зелено, пенесто вагинално течение, което има неприятна миризма. Пациентките се оплакват от болка и парене при уриниране, болка при полови контакти, зачервяване и сърбеж в областта на вулвата, тазова болка и др. Възможна е поява на кървене след полов акт.

  Инфекцията се проявява най-често под формата на макуларен колпит – наречен е така поради наблюдаването на характерен, „ягодов“, макуларен обрив при оглед с колпоскоп. Освен като колпит, трихомониазата може да се прояви и като цервицит, който се характеризира с гноевидно течение в ендоцервикалния канал и ендоцервикално кървене. При хроничната форма симптомите са по-слабо изявени и макуларният колпит е по-разлят.

  Поставянето на диагноза трихомониаза става на база на клиничната картина, микробиологично изследване и колпоскопия. Макуларният колпит е специфичен симптом, който се визуализира при колпоскопия и приложение на Луголов разтвор. При измерване на pН се установява алкална реакция на средата във влагалището. Характерен за трихомониазата е и позитивният аминен тест при приложение на 10 % KOH – отделяне на неприятна миризма след приложение на 10 % КОН върху секрет от влагалището.

  Взима се секрет за културелно изследване. Голяма специфичност имат PCR тестовете за трихомониаза. В диференциално-диагностичен план трихомониазата може да се сбърка с други полово преносими болести, тазово-възпалителна болест, уретрит, вагинит и др.

  Усложнения, които могат да настъпят в резултат на инфекция с T.vaginalis са стерилитет, постоперативни усложнения, цервикална интраепителна неоплазия и др. По време на бременност трихомониазата може да доведе до раждане на плод с ниско тегло, преждевременно раждане, преждевременно пукване на околоплодния мехур, респираторни инфекции на плода.

  Трихомониаза – лечение

  Трихомониазата е напълно лечима инфекция. Лечението бива основно системно, но е възможно съчетание с локална терапия и ваксинация. Системно се прилага единична доза метронидизол от 2 г, единична доза тинидазол от 2 г или 7-дневен курс с метронидазол от 500 мг, два пъти дневно. Метронидазолът и тинидазолът действат като редуцират 5-нитрогрупата от анаеробните микроорганизми.

  Системната терапия може да се съчетае с локално приложение на посочените медикаменти. Съществува и ваксина за T.vaginalis – Solco-Trichovac, която представлява лиофилизирани инактивирани щамове. Прилага се 3 пъти по 1 ампула през 2 седмици.

  Лечението трябва да се проведе при всички партньори, имали контакт с инфектирания. По време на терапията половите контакти са забранени.

  SEX SHOP OTPUSNISE (@otpusnise.shop) • Instagram photos and videos

  Генитален херпес – симпотоми и лечение(Opens in a new browser tab)
  Гонорея – Трипер(Opens in a new browser tab)