✅Бърза доставка от секс магазин Отпуснисе|✅Дискретна опаковка📦 | ✅Безплатна доставка при покупка над 99 лв. 🛍️ |✅Наложен платеж и онлайн плащания |✅Подарък батерии🎁|
✅При поръчки над 100 лв. получавате отстъпка от 5 лв. при разплащане 

  Сифилис

  Сифилис
  Сифилис
  Сифилисът е хронично системно заболяване, което се причинява от Treponema pallidum (бледа трепонема).

  Болестта често е наричана „големият имитатор“, поради сходствата си в клиничната картина с тази на различни други заболявания. Сифилисът се характеризира с редуването на клинично проявени стадии (първичен, вторичен и третичен сифилис) с латентни епизоди. Сифилисът е инфекциозно заболяване и в над 95% от случаите се предава по сексуален път. Освен по сексуален, заболяването се предава и по кръвен път. Третият механизъм, по който става пренасянето на инфекцията, е вертикалният – от болната майка на плода чрез плацентарното кръвообращение. В наши дни са много редки, клонящи към нула, случаите на битово предаване на инфекцията (чрез използване на общи прибори и съдове за хранене).

  Първият стадий на сифилиса се характеризира с появата на безболезнена язва (шанкър)

  ,в областта на пениса, устата или ректума. Понякога могат да се появят и множество такива ранички. Шанкърът се развива след около 28-30 дни след инфектиране със заболяването. Около шанкъра често се наблюдават подути, но безболезнени, лимфни възли, както например в слабините и в областта на пениса. Въпреки че раничката може да изчезне сама след 3-6 седмици, болестта се проявява отново няколко месеца по-късно под формата на вторичен ранен сифилис, особено когато сифилисът в начална фаза не е лекуван.

  Вторичният сифилис представлява системна фаза на заболяването

  ,т.е. може да засегне множество органи в тялото. По време на тази фаза пациентите могат да изпитат различни симптоми, но обикновено развиват кожен обрив, без сърбеж. Понякога кожният обрив при вторичен сифилис е съвсем слаб и труден за разпознаване, почти невидим. В допълнение, вторичният сифилис може да засегне всяка част на тялото и да доведе до подуване на лимфните възли в областта на слабините, врата и подмишниците, да предизвика бъбречни проблеми, артрит и аномалии на черния дроб. Някои пациенти могат да живеят с инфекцията от вторичен сифилис, дори когато тя няма външно проявление. Това е така наречената „латентна“ или „пасивна“ фаза на инфекцията.

  Третата фаза на болестта може да се развие дори без наличието на латентна фаза, която може да продължи повече от 20 години. 

  Третият стадий на сифилиса също е ситемен и може да доведе до проблеми в голяма част от телесните органи, включително: (1) анормално издуване на аортата, което може да предизвика сърдечно заболяване; (2) поява на уголемени лимфни възли в различни части и органи на тялото; (3) мозъчно възпаление и в резултат мозъчен удар, менингит (вид мозъчна инфекция), загуба на чувствителност или слабост (невросифилис); (4) влошено зрение. Уврежданията, които тялото търпи по време на третия стадий, са изключително сериозни и понякога с фатален край. За радост, в днешни дни те са изключително редки.

  Стандартните тестове за откриване на сифилис регистрират реакцията на тялото към инфекцията, но не и действителният причинител за нея. Именно затова те са известни като не-трепонемални тестове. Сред неспецифичните тестове, най-голямо приложение в практиката имат флокулационните тестове: VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) и RPR (Rapid Plasma Reagyn Test).

  Как се диагностицира сифилис?

  Ако смятате, че е възможно да сте инфектиран със сифилис, отидете на лекар възможно най-скоро. Те ще вземат кръвна проба за извършване на тестове, а също така ще извършат щателен физикаленпреглед. Ако е налице възпаление, Вашият лекар може да вземе проба от възпалението, за да определи дали са налице бактериите на сифилиса. Ако Вашият лекар подозира, че имате проблеми с нервната система поради третичен сифилис, може да се наложи лумбална пункция. Ако сте бременна, вашият лекар може да Ви направи скрининг за сифилис, тъй като бактериите могат да бъдат в тялото ви, без да знаете за това. Това се прави с цел предотвратяване заразяването на плода с вроден сифилис. Вроденият сифилис може да причини тежки щети при новородено и дори може да бъде фатален.

  Лечение на сифилис

  Първичният и вторичният сифилис се лекуват лесно с пеницилин. Пеницилинът е един от най-широко използваните антибиотици и обикновено е ефективен при лечение на сифилис. Хората, които са алергични към пеницилин, вероятно ще бъдат лекувани с различен антибиотик. По време на лечението не забравяйте да избягвате сексуален контакт, докато всички рани по тялото ви не се излекуват и лекарят ви каже, че е безопасно да възобновите полови контакти. Ако сте сексуално активни, вашият партньор също трябва да се лекува. Не възобновявайте сексуалната активност, докато Вие и Вашият партньор не завършите лечението.

  Отворените ранички и кожни обриви при сифилис са видими и обикновено заразни през активните фази на инфекцията. Трябва да се избягва контактът с тези ранички и обриви, тъй като секретът, който те съдържат, може да бъде заразен. Също както при повечето предавани по полов път инфекции, употребата на презерватив по време на полов акт е начин за предпазване от сифилис. Редовното изследване, както и лечението в ранните стадии на болестта, са метод за превенция срещу нейното по-нататъшно развитие. Тестването и лечението на сифилис в началото на бременността при жените, намалява риска от предаване на болестта на новороденото.

  Гонорея – Трипер(Opens in a new browser tab)
  Генитален херпес – симпотоми и лечение(Opens in a new browser tab)

  SEX SHOP OTPUSNISE (@otpusnise.shop) • Instagram photos and videos

  Тагове:
  Дял