✅Бърза доставка от секс магазин Отпусни се|✅Дискретна опаковка📦 | ✅Безплатна доставка при покупка над 99 лв. 🛍️ |✅Наложен платеж и онлайн плащания |✅Подарък към всяка поръчка🎁|
✅При поръчки над 100 лв. получавате отстъпка от 5 лв. при разплащане

  Човешки папилома вирус

  Човешки папилома вирус

  Човешки папилома вирус

  Какво представлява инфекцията с човешки папиломен вирус /HPV/?

  Човешкия папиломен вирус (Human Papillomavirus, HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа на HPV, всеки от които се характеризира със специфичност във въздействието си върху тъканите. Въпреки че голяма част от тези типове не предизвикват симптоми при повечето хора, някои типове могат да предизвикат брадавици. Други водят – в малко случаи – до рак на маточната шийкавулватавагината и ануса при жените или рак на ануса и пениса при мъжете.

  Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на една от най-разпространените полово пренасяни вирусни инфекции в света. Известни са около 43 типа HPV, предавани по полов път, от които 18 са с доказан онкогенен потенциал. Други разновидности на вируса се пренасят чрез физически контакт/допир. Могат да доведат до формирането на брадавицилишеи, както и други кожни образувания. HPV са основен причинител за развитието на рак на маточната шийка.

  Въвеждането на ПАП тест води до значително намаляване на случаите на рак на маточната шийка в развитите държави. Друг метод е ваксината срещу HPV и рака на маточната шийка.

  Важно е да се отбележи, че тютюнопушенето увеличава риска за персистиране на вируса и промяна на цервикалните клетки .

  Човешки папилома вирус
  Какво представлява скриннинга за рак на маточната шийка?

  Скринингът за рак на маточната шийка не е изследване за рак. Това е метод за превенция на рака чрез откриване и лечение на аномалии в ранна фаза, които, ако не бъдат лекувани, могат да доведат до рак на маточната шийка при жените. Рискът от инвазивен рак на маточната шийка се намалява с до 90 % за жени, които редовно участват в организирани програми, при които се използват един от двата препоръчани скринингови теста. С други думи 9 от 10 инвазивни ракови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез скрининг. Ако се подлагате на скрининг, рискът от смърт поради рак на маточната шийка ще бъде значително намален. Както останалите методи за скрининг и при този вид скрининг могат да бъдат пропуснати някои аномалии, които все пак могат да доведат до рак.

  Има два различни теста, които се препоръчват за скрининг за рак на маточната шийка. Най-старият и най-широко използваният тест — цитологично изследване или цитонамазка (Pap тест). Състои се от вземането на проба от клетки от повърхността на маточната шийка, която се изпраща в лаборатория за изследване под микроскоп. При другият тест, който се използва в скрининговите програми, се прави проверка за инфекция с човешки папиломавирус (HPV). Почти всички причини за развитие на рак на маточната шийка се дължат на хронична инфекция с HPV.

   

  Човешки папилома вирус
  Колко често се срещат HPV инфекциите?

  Понастоящем се счита, че близо 80 % от жените (и 50 % от мъжете и жените заедно) се заразяват с някой от гениталните HPV типове в някакъв момент от своя живот. Въпреки това, повечето от тези инфекции отминават или се потискат от организма в рамките на 1-2 години, без да предизвикват проблеми, налагащи лечение.

  Човешки папилома вирус
  Какво е поведението при установена HPV инфекция?

  Ако вашият лекар открие, че сте носител на HPV тип(Човешки папилома вирус), които може да предизвика рак и към момента няма данни за суспектни промени, той може да ви назначи по-чести цитонамазки, с които да наблюдава има ли промяна в клетките на засегнатата зона. 

  Променените клетки на маточната шийка могат да са причина за рак на маточната шийка. Лекарят ви може да извърши високоспециализирано изследване, колпоскопия, при което се наблюдават половите органи чрез специален микроскоп. С възможност за взимане на биопсия от установения променен участък за крайно хистологично доказване на видът и тежестта на промените.

  Човешки папилома вирус

  Кога се налага лечение?

  Ако вашият лекар прецени, че се нуждаете от лечение, той може да ви предложи някои от следните методи:

  Криотерапия – вкючва „замразяване“ на променените клетки с течен азот.

  Лазерна вапоризация – използва се лазерен лъч, с който се изгарят променените клетки, напълно атравматично за пациента, с кратък срок на възстановяване и отлична успеваемост. Подходяща е за млади жени, особено, които все още не са раждали.

  Бримкова ексцизия (LEEP) – засегнатите клетки се отстраняват чрез бримка с електропоток. Целта е изцяло да се премахне засегнатият участък, както и повечето от клетките, носители на HPV.

  Конизацио –  хирургична ексцизия, при която се отстранява конус от маточната шийка с променен участък, който се изследва хистологично (има лечебна и диагностична стойност).

  Човешки папилома вирус

  След като веднъж сте се зарaзили от HPV, вирусът ще изчезне ли или ще го носите винаги?

  Според наличните данни над 90 % от HPV инфекциите се „изчистват” спонтанно от организма в рамките на две години. Въпреки това, не се знае със сигурност дали организмът се изчиства от вируса изцяло или – както е доказано при някои жени – се потиска до ниски, невъзможни за откриване нива. Предполага се, че и двата варианта са възможни.

  HPV пречи ли на забременяването и може ли майка с HPV да предаде вируса на детето си по времена раждането?

  Наличието на HPV не пречи на жената да забременее.   В изключително редки случаи е възможно предаване на инфекцията от майка на дете, и тогава HPV се открива в респираторните пътища на новороденото.

  Човешки папилома вирус
  Как можете да се предпазите от HPV?

  Съществуват ваксини, предпазваща от типове HPV които най-често причиняват рак на маточната шийка и такива, които причиняват мнозинството от гениталните брадавици. Ваксината е най-ефикасна, когато се приложи преди първия сексуален контакт на пациентката. Въпреки това, дори имунизираните жени могат да се заразят с някой от типовете HPV, които не попадат в обхвата на ваксината. За адекватното овладяване на съществуваща HPV инфекция могат да се използват различни медикаменти стимулиращи имунната система.

  Хепатит Б(Opens in a new browser tab)
  ХИВ И СПИН(Opens in a new browser tab)

  SEX SHOP OTPUSNISE (@otpusnise.shop) • Instagram photos and videos